FORSIDEN        OM LENA BEATRICE        KONTAKT        MIN BOK        SØK         FACEBOOK


Bedre ernæring, mer overvekt?

Det er selvmotsigende det som står på VG Nett i dag – Tidlig pubertet for overvektige.
Barn og unge er mer overvektige nå enn tidligere, og i takt med det blir jentende tidligere utviklet , enn bare for relativt få år siden.
Grete Bratberg, helsesøster, høyskolelektor og førsteamanuensis ved HUNT (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag) sier:

- Vi vet fremdeles ikke hvorfor det skjer. Bedre ernæring, hygiene og helsetilbud enn før har nok også gitt økt fysisk vekst og utvikling generelt

Hvordan henger «bedre» ernæring sammen med økt overvekt? Er da ernæringen bedre?
Og kan man i det hele tatt koble tildig pubertet til overvekt?

Interessant er det som står litt lenger ned i artikkelen.
En danske studie viser at også normalvektige jenter kommer tidligere i puberteten nå enn før:

- Vår hypotese er derfor at det skyldes en ytre faktor, som for eksempel hormonforstyrrende miljøgifter. Denne sammenhengen er allerede dokumentert i flere dyreforsøk, sier Lise Aksglæde

Man mener altså at hormonforstyrrelser kan være forklaringen til tidligere pubertet hos jenter i dag.
Her synes jeg det er viktig at man husker på at maten man spiser påvirker hormonene i aller høyeste grad.
Kanskje bør  man se på sammensetningen av kosten hos dagens barn og unge?
Kan det faktisk være at dagens barn og unge, ja voksne også forresten, spiser for mye karbohydrater?

9 kommentarer:

 • hannem skriver:

  Jeg hengte meg visst mer opp i den potetgull-testen, for der er det fettet som bekymrer dem mest og ikke karboinnholdet. Kanskje ikke uventa, men.. Jeg har vært skikkelig hekta på potetgull (svart eller grønn sørlandschips) før jeg begynte på lavkarbo. Det gikk med en pose hver helg. Nå savner jeg ikke det en gang.

  Men akkurat nå skeier jeg ut med en liten porsjon Mövenpick-is, den med valnøtter. Har en liten klatt heimelaga lavkarbo solbærsyltetøy og banan oppå. (Får skylde på at jeg er forkjølt og trenger c-vitaminer og har hatt litt leggkrampe de siste nettene.) Vel, jeg tåler en liten utskeielse i helga, har fått bukt med alle utskeielsene på hverdager. :-)

 • Anne Berit skriver:

  Tja… Jeg husker i alle fall godt at det var de «kraftige» jentene som først fikk bryster og mensen da vi gikk på barneskolen, så ja, jeg tror helt klart at vekten har med pubertetstidspunktet å gjøre. For min egen del stemmer det også bra, var vel gjennomsnittlig i vekt og fikk bryster så smått siste året på barneskolen og var 13,5 år da mensen kom. Det er vel ganske gjennomsnittlig vil jeg tro?

 • John skriver:

  Jo mer man spiser, jo flere hormonforstyrrende miljøgifter vil man nok faa i seg. Saa det kan forklare sammenhengen mellom fedme og tidlig pubertet.

 • Kine skriver:

  Vet ikke om du så innlegget til Kostdoktorn om samme emne? http://www.kostdoktorn.se/foljden-av-dagens-balanserade-kost Jeg synes det er utrolig interessant, og jeg tror nok at miljøgifter ikke er gunstig for oss, men at man også må hensynta sammensetningen av maten og tilsetningsstoffer nå i forhold til tidligere. I tillegg kommer et helt annet aktivtetsnivå.

  En liten avsporing: Jeg lurer på å melde meg på Grete Roede kurs og velge å spise lavkarbo der. Er det noen som har erfaring med det? Jeg tenker det kan være lurt å få en tett oppfølging i en periode, og motivasjon til å skrive ned alt jeg spiser.

 • LenaBeatrice skriver:

  Kine: altså, du får ikke hjelp til lavkarbo på Grete Roede-kurs, jeg har ringt og sjekket.
  Du har kanskje sett reklamen deres «karboredusert hvis du vil», det betyr i følge Grete Roedes kontor min. 160-180 gram karbo/dag.
  Men, du kan jo melde deg på Grete Roede kurs likevel, for å være sammen med andre, og få et lite «press» på deg :-)

 • Bente skriver:

  Hei :)
  Jeg reagerte på samme måte som du.Her var det mye selvmotsigende.
  bedre ernæring javel, i mine øyne heter det mer usunn ernæring som gir utslag i overvekt.
  Å få mensen tidlig kan kanskje være litt kjedelig for noen, men sterk overvekt og alt det fører med seg er et mye større problem mener nå jeg.

  At jeg fikk mensen som 10 åring var nada problem, utenom enkelte gymtimer, men overvekten som småjente var mye værre.

 • Charlotte skriver:

  Har ikke ‘fete’ barn og pubertert noe med at fett spiller inn på hormonproduksjonen i kroppen da? Mye fett på kroppen hos voksne spiller jo inn på hormoner(blandt annet at insulin kan komme til å ikke virke optimalt, og produksjonen av insulin må økes – kort fortalt), og det må jo gjelde barn også?

 • KJ skriver:

  Jeg mener å ha lest at hormonet insulin overtar plassen til hormonet østrogen på de transportørene som frakter hormoner rundt om i kroppen. Det innebærer at østrogen som ville vært bundet opp mot transportører (og dermed vært inaktiv) frigjøres i kroppen når insulinnivået stiger.

  Altså – mye insulin = mer frigjort østrogen = større påvirkning av østrogen i kroppen.

  Derfor er det lettere å få sterkere pms-plager med svært karborik kost, fordi østrogensvingningene også blir større.

  Så det er kanskje slik at det som gjør oss fete (mye insulin i kroppen) er også det som gjør at vi i større grad blir påvirket av kjønnshormonene…

 • Timiana skriver:

  Ingen regel uten unntak når det gjelder sammenheng mellom overvekt og tidlig pubertet. Jeg har vært overvektig i store deler av livet, helt siden tidlig barndom. Likevel var jeg veldig seint ute med å få mensen. Den fikk jeg på 16 års dagen. Jeg er heller ikke særlig høy, 1,65 m.

  Imidlertid kan jeg nevne at mensen min ikke har fungert skikkelig før jeg ble 35 år, og det var fordi jeg da hadde endret kosten. Store deler av livet hadde jeg ikke menstruasjon i det hele tatt, og jeg fikk det bare tilfeldig en gang i blant.

  Jeg tror at den sene mensen min også hadde med kosten å gjøre, og at syklusen aldri fungerte skikkelig for meg så lenge jeg spiste for mye karbohydrater. Etter at jeg la om kosten, først til lavglykemisk og seinere til lavkarbo, var mensen vært regelmessig som ei klokke.

  Det er en kjent sak at insulinresistens ofte fører til hormonforstyrrelsen PCOS som påvirker menstruasjon. Dette ble også påvist hos meg, og legen mistenkte at dette kunne være årsaken til den sene menstruasjonen min.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>