FORSIDEN        OM LENA BEATRICE        KONTAKT        MIN BOK        SØK         FACEBOOK


Bytte mettet fett med flerumettet fett?

Det hevdes ganske ofte av forskjellige fagfolk og eksperter at man reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer hvis man erstatter en del mettet fett med flerumettet fett. Og her ligger det klart i kortene at de mener det er viktig med en reduksjon av det mettede fettet for å oppnå den reduserte risikoen. En studie det da ofte henvises til er Effects on Coronary Heart Disease of Increasing Polyunsaturated Fat in Place of Saturated Fat. Nå senest er  det Erik Arnesen, mastergradstudent ernæring, som henviser til den studien i en artikkel om fett på bramat.no – er umettet fett farlig?

Aktuell studie er egentlig ikke en egen studie, men en systematisk gjennomgang av andre studier, hvor man har trukket ut data som man har analysert, metaanalyse kalles det. I metaanalysen jeg linker til over, har man kommet til følgende konklusjon, litt forkortet og oversatt fra engelsk til norsk av meg (videre sitater i dette innlegget er også oversatt av meg):

Disse funnene beviser i randomiserte kontrollerte studier at man reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer ved å bytte mettet fett med umettet fett

Det sies at denne metaanalysen er den største gjennomgangen av studier om emnet. Den er også av nyere dato (publisert i mars 2010).

Når man ser at det henvises til en studie/analyse bør man alltid lese hele studien/analysen, ikke bare konklusjonen som gjerne står langt opp. Når jeg leser nedover aktuell metaanalyse finner jeg også følgende:

Fordi studiene som er inkludert i denne analysen bare så på å erstatte mettet fett med flerumettet fett, er det ikke mulig fra disse bevisene å skille mellom fordelene av å redusere mengden mettet fett og fordelene av å øke mengden flerumettet fett. Videre, det lille antall studier indentifisert i denne analysen har alle designfeil, så den rapporterte reduksjonen i risiko kan være unøyaktig.

Man kan rett og slett ikke si om det er økt mengde flerumettet fett alene, mindre mengde mettet fett alene, eller om det er en kombinasjon som gir redusert risiko. Likevel konkluderer man som om man kan det.

Det kan jo også tenkes at økt mengde flerumettet fett (som i fet fisk), uten en reduksjon av mettet fett, hadde gitt en redusert risiko.

Studiene som inkluderes er også heftet med feil som gjør det vanskelig å få gode resultater uansett.

Det hele analyseres dypere under overskriften «Discussion» i analysen jeg linker til øverst i dette innlegget. Men hvordan det analyseres, vris og vendes, så beviser ikke analysen det konklusjonen hevder at den gjør.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>