FACEBOOK     START      OM LENA BEATRICE      KONTAKT      MIN BOK      FOREDRAG      EMNER      ARKIV      SØK

Sær spising

God kveld i stuene! eller hvor dere måtte sitte når dere leser dette.

Ja, jeg har spist lavkarbo i flere år
Ja, jeg har gått ned mange kilo
Ja, jeg føler at jeg har et godt grep om lavkarbo
Ja, jeg tipser og råder til høyre og venstre
Ja, jeg har en lavkarboblogg som leses av veldig mange mennesker

Men, jeg er også bare Lena (privat) + Beatrice for dere andre.
Akkurat det med navnet mitt har sin egen lille historie.
Jeg brukte aldri Beatrice før jeg begynte å blogge, bare på nødvendige papirer der fullt navn måtte til.
Så skulle jeg skaffe meg en adresse for bloggen og bare Lena var ikke ledig. Da tok jeg i bruk Beatrice, så nå er jeg Lena Beatrice for mange.
Synes fortsatt det er litt rart når noen bruker begge navnene mine, for jeg er jo bare Lena, egentlig :-)

Men altså, det jeg egentlig skulle skrive om var sær spising.
Jeg tar av og til noe merkelige valg når det gjelder mat, og det har som oftest sine årsaker.
Som nå…..

I ettermiddag har jeg gått her og vandret, er rastløs.
Jeg vet hvorfor, det er mandag i morgen, og akkurat nå liker jeg virkelig ikke tanken på mandag.
Jeg vil ha fri, fra så mange ting……fri fra livets utfordringer om du vil.
Da kommer liksom den mandagen og stikker kjepper i hjulene for meg!

Jeg blir frustrert og lei (i tankene mine).
Slike følelser skaper spisebehov i meg…man kan vel si at jeg føler for å kosespise/trøstespise.
Jeg er jo ikke fritatt fra slikt, uansett hva jeg skrev om meg selv nesten øverst i dette innlegget.
Jeg er jo bare Lena, på godt og vondt, med både sterke og svake sider.

Den sære spisingen…..vel, jeg ha raidet skap, kjøleskap og fryser her i dag.
Heldigvis har jeg ikke sug etter høykarbo, det klarer jeg fint å styre unna, men jeg vil likevel ha noe!
Jeg er ikke sulten, så jeg vet at dette er et mentalt kosebehov jeg har.
Jeg raidet og jeg raidet, flere ganger, men jeg stoppet meg selv i å spise flere ganger, for jeg trenger jo ikke denne spisingen. Men, så fant jeg likevel noe, som jeg spiste litt av, og det er her det sære kommer inn…..

Jeg har nemlig lagt min elsk på mandler med smør på!
Hmmmmm, hvordan får jeg egentlig til det?
Jo, det er bare å ta en mandel det, og så «skrape» den litt i smøret, og så spiser jeg.
Flere mandler…..elsker smakskombinasjonen.
Ble vel en halv neve «smørmandler» før jeg stoppet.

Nå blir det ikke kveldsmat på meg tror jeg, for jeg fikk i meg en del fett, og det metter!

Men sært, ja det synes jeg virkelig, resten av familien forstår ikke helt denne greia mi, min hang til å spise mandler med smør…..

Men, jeg synes det er veldig godt!

Egentlig hadde jeg tenkt å ikke spise nøtter eller mandler på en stund nå, men så skjedde det likevel….jaja.
Og mandagen kommer likt forbannet….klarte ikke å spise opp følelsene mine gitt.

21 kommentarer:

 • Mona S skriver:

  Hei Lena ;)

  Du er til stor hjelp for oss andre, jeg er daglig innom bloggen din!
  -for meg var det i dag stort å lese at det er andre som raider kjøleskap og fryser etter «noe»! Takk!

  Stå på!!

 • Jeg kjenner så godt igjen følelelsesmessig trang til småspising! Den er vrien å få has på :(

 • LenaBeatrice skriver:

  Mona S: å du, jeg tror nok mange har det slik innimellom!!

  Sukkerspinnengelen: ja, det kan være veldig vrien. «cluet» når slikt rammer, hvis man virkelig ikke klarer å la være, er å ha noe «lovlig» å spise…noe som ikke bærer helt galt av sted.

 • Solveig H skriver:

  Det er veldig bra for svake sjeler at du er så ærlig. Alle overvektige har vel disse behovene av å spise opp vonde følelser, men verre er det når mann har behov for å kaste dem opp igjen. Vanskelig.

 • LenaBeatrice skriver:

  Solveig H: jeg har vært der også, kastet opp mener jeg. Men det var for mange år siden, etter en lang periode på pulverkur. Ble så desperat etter mat, men var livredd for å gå opp i vekt igjen, så jeg spiste og kastet opp. Forstod at det IKKE var bra, så etter en sommer på den måten la jeg kortene på bordet for Morten, trengte litt støttte til å komme ut av det. Og jeg tenkte at hvis han visste så ville det ikke bli like lett for meg å snike meg unna med det.

 • Sito skriver:

  Hej Lena Beatrice,

  Hehe…mandler, cashewnødder og hasselnødder var også min aftensmad i dag – dog kun ristet i ovnen til gyldenbrune og sprøde…nam, nam!!!

  Hilsner,
  S.

 • LenaBeatrice skriver:

  Sito: don’t tempt me, nøtter og mandler er veldig godt, og jeg ELSKER cashewnøtter, elsker de egentlig litt for mye. Men alle har vel noe som smaker bedre enn annet, som er vanskelig å slutte å spise…..

 • Linn Therese skriver:

  Hei! I dag ble det plutselig litt overstiging av karbo for min del. Holdt meg under 25 hver dag siden jeg startet for to uker siden. Klart å gå ned 2,4 kilo til nå, kjempefornøyd! Men i dag ble det nok 30-32 etter litt feil beregning. Kan man falle ut av ketose etter en dag med 5-7 karb over? Vet dette varierer fra person til person, men lurte på om du har hatt noe erfaring med det selv?

 • Asse skriver:

  Flott blogg!:) har gått på lav karbo noen uker, å synes stortsett det fungerer bra… Leser mye om kostholdet og tar til meg læring:) Det er to utfordringer som jeg syns er harde og det første er at huden min har blitt så uren, håper det bare er en overgang?:) det andre er at jeg er så kvalm utover kvelden, vil spy faktisk… Kan det være mengde fettet som gjør det? Noen erfaring med det? Men, borte er oppblåst mage, sulthet og «tunghet» i kroppen så målet mitt er forsåvidt nådd:)

 • LenaBeatrice skriver:

  Linn Therese: ja, man kan falle ut av ketose hvis man går bare litt over sin grense. Men, ikke tenk så mye på slike små «feiltrinn» og husk at ketose ikke er det eneste man skal tenke på. Ketose er ingen garanti for å gå ned i vekt. Man kan fint gå ned i vekt med lavkarbo uten å være i ketose også. Senk skuldrene og ta det LITT med ro ang denne ketosen, det er mitt råd. Følg heller med på hvordan kroppen har det, og om du går ned i vekt/blir mindre i cm eller ikke. La DET styre hvordan du lever :)

  Asse: jeg har hørt om de som får mere uren hud i begynnelsen, men det har gjerne bedret seg etter en stund, som om kroppen reser vekk urenheter først, hvis du skjønner?

  Jeg HAR blitt kvalm av for mye fett noen få ganger, men da har jeg fått i meg veldig mye, og jeg kan telle på en hånd de gangene det har skjedd. Nå vet ikke jeg hvor mye fett du spiser, eller om det er fettet som gjør deg kvalm. Kanskje kan du gjøre noen justeringer, fordele fettet litt bedre utover dagen (hvis det er mulig), ev. spise mindre fett hvis du spiser veldig mye, få i deg fett på en annen måte….altså, hvis du spiser mye fete sauser og slikt så kan du kanskje tenke mer på fet fisk, avocado, ev. nøtter, oliven….

 • Hilde skriver:

  Hei, veldig fin blogg og til veldig god hjelp!
  Det jeg lurte på er, hva drikker du i løpet av en dag??
  Jeg er ikke så glad i vann :(

 • LenaBeatrice skriver:

  Hilde: jeg drikker i hovedsak vann, med tillegg av kaffe og te. Prøver å ikke få i meg for mye koffein.
  Du kan sette smak på vannet vet du. Sitron er godt, eller hvorfor ikke ordne ei mugge vann med litt bær i, ev. skiver av appelsin, så kan det stå og «godgjøre» seg.

 • Gerd skriver:

  Litt pussig å høre om den «sære» spisinga di! Kjenner meg så godt igjen i dette å ha lyst på noe når jeg er rastløs! Hodet mistolker og tror det er mangel på noe å putte i munnen, når det egentlig er helt andre behov det dreier seg om. Men noen mandler med smør på skal jeg prøve en dag kroppen trenger litt energipåfyll. Det skal ikke forundre meg om jeg klarer meg med noen ganske få!
  Vil ellers takke deg, Lena, for alle gode råd, oppmuntring og alle flotte oppskrifter på lavkarbomat! Takk også fordi du gir så raust av deg sjøl, og deler dine mange nyttige erfaringer med oss!
  Ønsker deg en FIN og VARM mandag – anyhow!!!

 • LenaBeatrice skriver:

  Gerd: det er ganske slående hvor nært mat og følelser er knyttet. Tristhet og glede, begge deler kan skape spisebehov. Noe er nok innlært….det skal feires med mat, og det skal trøstes med mat. Prøv gjerne mandler med smør, ikke at jeg legger det ut som noen oppskrift her i bloggen altså, det var ment for å vise hva følelser kan gjøre ;-)

  Tusen takk, jeg håper mandagen blir varm og god, på flere måter. Rent værmessig har det vært kaldt her i dag, sludda og snødde….ikke akkurat her vi bor, men oppe ved grensa til Sverige, noe km fra oss. Var ikke så godt å være ute dag nei….

 • høstfin skriver:

  Veldig klok kosespising. Kunne ønske jeg klarte dette når jeg har det sånn om du beskriver. Det blir desværre litt for lett høykarbo på meg når det psykiske overskuddet mangler.

 • LenaBeatrice skriver:

  høstfin: jeg kjenner til det også, og jeg skal ikke skryte på meg at jeg ALDRI spiser slikt jeg ikke burde. MEN, etter så lang tid på lavkarbo som jeg har bak meg nå, så har jeg det liksom i blodet, tankene kretser så mye mindre rundt «feil» mat Det er lavkarbo som er normalen i mitt hode, og det gjør det mye enklere å ikke spise feil.
  Men, det var vanskeligere med følelser og spising tidligere i min «lavkarbokarriære», da hadde jeg ikke lavkarbo like godt i blodet enda, og jeg gikk på noen smeller.

 • Heidi skriver:

  Hei!

  Tror jeg naa skjoenner at fett er veldig viktig naar det kommer til lavkarbo spising! Bloggen din er til kjempestor hjelp og er nok en av grunnene til at jeg naa har turt aa proeve paa dette – tusen takk for at du har laget informasjonen saa lett tilgjengelig!
  Ett spoersmaal – hvorfor hadde du tenkt aa ikke spise noetter paa en stund – jeg hadde liksom tenkt at noetter er perfect ‘i farta’ mat/snacks?

  Heidi

 • LenaBeatrice skriver:

  Heidi: i det hele tatt spiser jeg ikke mye nøtter, har ikke spist nøtter på en stund egentlig. Jeg hadde altså bestemt meg for at det skulle fortsette sånn. Den viktigste grunnen til det er at jeg har vanskelig for å stopp hvis jeg først begynner å spise nøtter. Jeg kan sitte og putte nøtter i munnen nærmest ubevisst….litt blir mer, mer bli mye, mye blir veldig mye…..og det ønsker jeg ikke.
  Jeg gjør det jeg kan nå for å stresse ned og ellers spise det som funker godt for meg når jeg vil ned flere kilo, og det vil jeg nå. Da er det lite taktisk av meg å spise nøtter.

 • Heidi skriver:

  Takk for raskt svar!
  Tror nok jeg kommer til aa holde paa noettene en stund til kroppen min skjoenner hvordan dette nye kostholdet virker! :-)

 • eligo skriver:

  Hei Lena :)
  Tror det du beskriver gjelder mange av oss som har slitt med vekta i årevis. Er så godt når du deler slike ting, for da føler jeg at det IKKE er BARE MEG.

  Takk!

 • Birgitte skriver:

  Takk for veldig fint og svært gjenkjennelig innlegg! En kort kommentar til Asse: jeg fikk også uren hud og følte meg mye kvalm de første 3-4 ukene. Men begge deler har gått helt over. Så hold ut!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>